2. úno, 2022

Stanovisko Českého mírového fóra ke konfliktu Ukrajina versus Rusko

Uvědomuje si vůbec vláda ČR do čeho se žene, jestliže podporuje Ukrajinu v jejich protiruských vojenských aktivitách? Riziko je veliké!

V případě potenciálního konfliktu s Ruskem je primární a naprosto evidentní zájem USA  omezit tento konflikt pouze na evropský prostor – přesněji na východoevropský prostor, protože ten se nyní stal nárazníkovým pásmem.

Pokud USA předpokládá ohraničený konflikt, který se má odehrávat pouze na území východní Evropy, tak to de facto znamená, že východní část Evropy má být obětována strategickým zájmům Ameriky. Pro všechny země bývalých východních států v blízkosti Ruska, z nichž by vzešly vojenské akce, by to samozřejmě znamenalo odvetu.


Bývaly časy, v době tzv. studené války existovaly na obou stranách diplomatické kanály a iniciativy států, které se snažily napětí zmírnit a nepřilévaly olej do ohně. Avšak nyní je problém v tom, že nastoupila nová generace, která o hrůzách války nemá ani ponětí a která si myslí, že se jedná o jakési prodloužené video hry.

Zde jsou nezvratná fakta.

Ukrajinský puč zvaný Euromajdan (v roce 2013) byl protistátní. To je všeobecně známo. Tehdejší  protiprávně svržený prezident Viktor Janukovyč, zvolený v roce 2010, byl i Západem uznaný a zcela legitimní.  V době euromajdanu se po celé Ukrajině potulovali západní politici a podněcovali vojenské nepokoje. To ví všichni. Nedá se popřít násilný protiprávní převrat, včetně tisíců  mrtvých. A nedají se zpochybnit fašistické bojůvky a ani fakta, že jako protistátní figurky byli na Ukrajině použiti tamější takzvaní prozápadní oligarchové.

Pokud Američané skutečně vážně připravují válku, tak si možná mylně myslí, že tím obětují východní Evropu za své strategické zájmy. Snaží se kolem Ruska budovat vojenské základny a vojensky podporují Ukrajinu. Rusové ale samozřejmě požadují, aby byly základny vyřazeny z provozu.

Jestliže se Ukrajina nechá nahnat do vojenského konfliktu, tak se může stát, že tento lokální konflikt přeroste do konfliktu evropského nebo dokonce celosvětového.

 

PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D., předsedkyně ČMF, politolog

Petr Schnur, MA, místopředseda ČMF, publicista

MUDr. Jan Příbaň, místopředseda ČMF, lékař, dříve ideodiverzní centrum Dialogy

PhDr. Jan Tesař, historik, odborný poradce, dříve ideodiverzní centrum Dialogy

Miloslav Langer, publicista, odborný poradce ČMF

 

 

Praha  2. 2. 2022

__________________________________________________________________