13. bře, 2019

Strašidelné státní oslavy 20. výročí vstupu ČR do NATO… A primátor Hřib se opět „vyznamenal“ :)

Sledování včerejší slavnosti ve Španělském sále Pražského hradu bylo jen pro silné nervy. Hlavní projevy českého, slovenského, maďarského a polského prezidenta a zástupkyně NATO byly přehlídkou neuvěřitelných lží. V demagogii však bezkonkurenčně vedl polský prezident Duda.

Zde je pár příkladů.

Polský prezident například řekl, že po čtyřicetileté okupaci Ruskem konečně hájí NATO nejen Polsko, ale i svět před ruským imperialismem. Dále postavil zcela na roveň zájmy nacistického Německa a Sovětského svazu během 2. světové války. O osvobození Polska Rudou armádu ani slovo.

Slovenský prezident zase sdělil, že jakákoliv kritika a zpochybňování NATO je dezinformace a paranoia. Dále, že Rusko agresivně obsadilo Krym a chudáci státy NATO mají strach z jeho další agrese. Zde jen dodávám, že na Krymu proběhlo zákonné referendum o připojení k Rusku a to v souladu s Ústavou samotné Ukrajiny, jak vyplývá z oficiálních stanovisek právníků EU i OSN.

Miloš Zeman ve své reakci na dotaz redaktorky dal v podstatě rovnítko mezi agresí a okupací v roce 1939 s rokem 1968. A zdůraznil, že proto, že jsme v NATO, tak už de facto nehrozí kolaborace.

Všichni prezidenti V 4 se pak shodli na tom, že je životně nezbytné i nadále propojovat NATO s EU. Všichni vítali NATO ve svých zemích, protože prý ochraňuje mír a od té doby, co jsou státy V4 v NATO tak, prý nebývalým způsobem vzrostla politická stabilita a všechny země jsou bohatší. Prý JENOM naše členství v NATO je zdrojem obrovského úspěchu a hnací síly prosperity. Zde dodávám, že například ČR - podle standardní mezinárodní klasifikace - spadla (během členství naší země v EU a v NATO) z kategorie středně průmyslově rozvinuté země, v níž jsme byli za socialismus (během členství v RVHP a ve Varšavské smlouvě), do kategorie rozvojových zemí zemí! Ó jaký to doklad „úspěchu“.

Zástupkyně NATO zase opakovaně sdělovala, že tato organizace přešla od původního principu zadržování k principu zastrašování a tento princip je nutno nadále posilovat – především finančně!

Korunu celému dni však nasadil primátor Prahy, kde se slavnost NATO odehrávala. V pražském metru totiž znělo – čtyřikrát za hodinu v češtině a v angličtině - hlášení, které sám Hřib namluvil. Podstatou jeho sdělení byla tato věta: „Vstup ČR do NATO byl jeden z klíčových kroků, prostřednictvím kterého jsme potvrdili naše směřování na západ a posílili svou obranyschopnost.“

K tomu všemu mám na obyvatele ČR dotaz:

„Opravdu si přejete, abychom v rámci západu – tedy EU – přestali existovat jako národní stát? Opravdu si přejete, aby naše země byla součástí vojenského paktu NATO, který humanitárně bombardoval Jugoslávii, který do slova do písmene zdecimoval a vyvraždil desítky zemí na Blízkém Východě a v Africe pod lživými záminkami?

Opravdu chcete být součástí NATO, které má téměř tisíc vojenských základen po celém světě a které je chce mít i v ČR?

Pokud ano, pak je vaše volba správná, neboť jste zvolili přesně ty politiky, kteří včera na Hradě a po Praze vítali fakt, že ČR je již 20 let součástí tohoto agresivního vojenského paktu. Uvědomte si však, že za všechno zlo, které NATO způsobilo desítkám zemí a milionům mrtvých lidí, jste zodpovědní i vy.

 

Vladimíra Vítová, předsedkyně ČMF

 

_________________________________