28. dub, 2017

Akce „Georgievská stužka“ proběhne v 90 státech světa i v ČR.

Celosvětová akce „Georgievská stužka“ (Svatojiřská)  byla letos zahájena 24. dubna a bude probíhat až do 9. května.  Poprvé se přivazování stužky uskutečnilo v Rusku v roce 2005 a od té doby se stalo tradicí. Pro miliony lidí je georgievská stužka symbolem paměti a vzpomínky - spojení pokolení a vojenské slávy.

Dnes je pro mnohé ctí pokračovat v této vzniklé tradici, která se stala mezinárodní a rok od roku větší a populárnější. Velký zájem je nejen v Rusku a v bývalých zemích Sovětského svazu, ale také v Evropě. Tradičně největší akce probíhají v Srbsku, Bulharsku, Německu, Itálii, Slovensku a Řecku. Zájem projevili také ve Vietnamu, Izraeli, Indii, Číně a v mnoha dalších zemích. Velká akce je tento rok plánovaná ve Washingtonu a v New Yorku. Také se připojila Kanada. V Latinské Americe zase  Argentina, Brazílie, Nikaragua i Kuba. A poprvé i Afghanistan, Makedonie a Černá Hora.

Specifikem letošní akce je anketa o historii georgievské stužky, kterou budou provádět dobrovolníci. Jestliže lidé nebudou znát odpovědi na otázky, tak obdrží letáček, na kterém je na jedné straně historie vzniku georgievské stužky a na druhé je popsán způsob, jak správně stužku nosit.

Historicky patří tato stuha Řádu svatého Georgije (Řád sv. Jiří), který byl založen carevnou Kateřinou Velikou. Řády s černo-oranžovou stuhou byly vyznamenávány tisíce hrdinů Vlastenecké války roku 1812 i První světové války. V roce 1943 se georgievské barvy staly barvami vojenského Řádu Slávy – vyznamenání za statečnost, které dostal více než milion vojáků.

V České republice s k akci poprvé připojil v roce 2015 Všekozácký Svaz Českých zemí a Slovenska. Letos Georgievskou stužku podporuje také České mírové fórum.  Rozdávání stužek proběhne i v rámci pochodu Nesmrtelný pluk v Praze dne 8. 5. 2017.

_________________________________________________________________________________

Irena Dzjubová, Všekozácký Svaz Českých zemí a Slovenska, www.kazaki.cz

Vladimíra Vítová, České mírové fórum, www.ceskemiroveforum.com

FOTO: 

Georgievská stužka v Ústí nad Labem, dobrovolníci Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska.

 

Text byl publikován též na PL ZDE:

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Akce-Georgievska-stuzka-probehne-v-devadesati-statech-sveta-vcetne-Ceske-republiky-486199

 

Téxt byl publikován též na NR ZDE:

http://www.novarepublika.cz/2017/04/akce-georgievska-stuzka-probehne-v-90.html

 

Text byl publikován též na CFP ZDE:

http://www.czechfreepress.cz/vase-free-zona/akce-georgievska-stuzka-probehne-v-90-statech-sveta-i-v-cr.html

 

 

 ______________________________________________________________________